#8: Associations, there are a lot of them in Belgium

[Some figures about associations in Belgium, Belgian associations and international and european associations based in Brussels.]

Op basis van de cijfers van de Koning Boudewijnstichting zijn er naar schatting 17.000 verenigingen met bezoldigde tewerkstelling in België, waaronder 37,3% zich bezig houden met de verdediging van rechten, belangen en overtuigingen.

Maar België huisvest niet alleen Belgische verenigingen. In en rond Brussel zijn er 2000 internationale organisaties actief (goed voor meer dan 10.000 jobs), 15000 lobbyisten en 1000 perscorrespondenten. Ter vergelijking in Parijs zijn er een 800 en in Londen 700 organisaties actief. Gelet op het belang van Europa (getuige daarvan ook nog eens de 160 ambassades en 2500 diplomaten in Brussel), wordt geschat dat 70% van alle Europese ‘business associations’ in Brussel vertegenwoordigd is. Het betreft hier in twee op drie (koepel-)federaties van nationale verenigingen.

De vereniging FAIB (Federatie van Europese en Internationale in België gevestigde verenigingen), groepeert op zich een 250-tal internationale en Europese organisaties en opereert uiteraard vanuit Brussel. En ook de Union of International Associations (UIA), opgericht in 1907 met zetel in Brussel telt een 200-tal leden. De European Agenda biedt een vademecum van ruim 300 verenigingen in Brussel op volgende link (PDF).

Tot slot is er een recente studie over de socio-economische situatie van de internationale verenigingen in België, uitgevoerd door het FAIB (link)
Interessant is ook de perceptie van België als gastland (vraag 7 van de enquête).

Bron: LinkedIn Group Belgische Verenigingsmanagers (juni 2009)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: