#TFOA 43: Good social governance for associations

Vorige week was ik aanwezig op een studiedag over Social media voor non-profitorganisaties in Brussel. Veel heb ik er niet bijgeleerd, behalve dat er bij ons nog veel te leren valt bij velen. Maar het fysisch netwerken was in elk geval meegenomen. Ik belandde nog eens op de website van de organisator Excellence for Non Profit, en vond er een interessant document over het “Deugdelijk bestuur in het verenigingsleven” terug, weliswaar van 2008, maar zeker nog heel actueel.

Het document bevat niet alleen de resultaten van een brede bevraging over deugdelijk bestuur bij verenigingen, maar ook een heel verdienstelijke en waardevolle Aanbeveling, bestaande uit 25 punten die alle aspecten van de vereniging omvatten. Opvallend is dat in het document wordt gemeld dat België op het vlak van ‘good (social) governance’ een 5-tal jaar achterop hinkt ten opzichte van de ons omringende landen. Al in 1996 werd de VEF opgericht, de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving die heel wat inspanningen doet om het fondsenwervingsbeleid vanvereniging te steunen zowel qua efficiëntie als op ethisch vlak.

Op internationaal vlak is er onder meer NGOWatch dat zich als volgt positioneert:

“NGOs have positioned themselves as advocates of global governance and shapers of corporate and government policy. NGOWatch monitors these monitors to encourage transparency and accountability.”

Het belang van transparantie inzake ‘governance’ wordt ook in het boek “Communication des associations” beklemtoond:

 “Les associations bénéficient d’un fort capital de sympathie en raison principalement de la confiance qu’elles génèrent.(152)”

Bronnen:

“Publieke Raadpleging : Deugdelijk bestuur in het verenigingsleven” van François-Xavier Dubois en Koen Van Echelpoel (juni 2008), Stichting Excellence for Non Profit, Brussel (link PDF)

“Communication des associations” van Thierry Libaert en Jean-Marie Pierlot werd uitgegeven door DUNOD (ISBN 978-2-10-051763-3)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: