#TFOA 59: Success through Sustainability

“Duurzaamheid” is een vaak gebruikte term geworden binnen ons economisch jargon. De voorbije twee decennia sloop het besef dat organisaties een grote impact hebben op hun omgeving onze bedrijfscultuur stilletjes maar zeker binnen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is al echter lang geen gegeven meer waar enkel grote multinationals mee geconfronteerd worden. Het is  een positioneringstrategie geworden die uitgedijd is naar de rest van onze economie. Net zoals andere organisaties worden verenigingen er steeds meer en meer mee geconfronteerd. Het respecteren en erkennen van alle groepen die intern- en extern bij de organisatie betrokken zijn, moet alvast een uitgangspunt zijn.

In de April editie van “Associations Now”, het magazine van ASEA & The center verscheen een artikel waarin men de meest methodes weergeeft die verenigingen gebruiken om een duurzaam beleid te voeren.

De inleiding van het artikel bevat meteen een interessante les. Business cases uit de profit sector hebben aangetoond dat  besparingen op duurzame initiatieven heel wat negatieve gevolgen met zich meedragen. Met enige voorzichtigheid kunnen we deze conclusies ook veralgemenen naar het verenigingsmanagement.

“But plentiful anecdotal evidence—coupled with case studies of individual associations, conversations with outside experts, and internal research—show that the poor economy actually may have accelerated certain sustainability efforts within the association and nonprofit sectors, especially in the environmental realm. Following are 15 trends identifiable within those efforts.”

Een logische conclusie want het is net tijdens een crisisperiode dat duurzaamheid en zin voor innovatie extra beloond worden. Moeilijke tijden wakkeren duurzaamheid, doorzettingsvermogen en innovatie in feite alleen maar aan. Enkele interessante trends en initiatieven op een rijtje:

….

-Trend 6 Sustainability Education &

-Trend 8 : Certifications, Seals, and Designations

Het aanbieden van hoogwaardige permanente vorming brengt enkel voordelen met zich mee. Opleidingen genereren niet alleen extra inkomsten, maar zorgen ook voor een professionalisering van de sector en een verhoogde betrokkenheid bij de vereniging. Dit verzekert op zijn beurt het bestaansrecht van de vereniging op  langere termijn.

-Trend 10 Partnerships With Business Vendors

-Trend 14: Updated and Expanded Ethics Policies

Bron

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: