#TFOA 62: E-symposia

Wordt de fysieke aanwezigheid op vergaderingen en symposia in de toekomst overbodig? Het tijdsverlies bij verplaatsingen is aanzienlijk en kost  ons bovendien handenvol geld.

Het internet biedt meer en meer alternatieven voor de klassieke communicatiekanalen die organisaties hebben met hun doel- en publieksgroepen. Het voorbije decennium kwamen dan ook een aantal nieuwe fenomenen vanuit de VS overwaaien: het Webminar ( e-symposium), webvideo en webcasting. Interessante alternatieven voor de klassieke en meer tijdrovende substituten waarbij fysiek aanwezigheid verplicht is? Ze bieden volgens mij zeker kansen voor verenigingen. Heel wat Amerikaanse verenigingsbloggers vermelden het onderwerp dan ook  regelmatig.

Deze online- instrumenten bouwen verder op de basisprincipes van “conference calls”. Software zoals Skype en Windows Live Messenger maken het mogelijk om gratis online te vergaderen in een beperkte en gesloten kring. Gratis technologie die volgens mij nog maar het topje van de ijsberg  vormt. Nieuwe technologieën bieden ook steeds nieuwe mogelijkheden. Sinds enkele jaren maken systemen zoals Slideshare.com het bijvoorbeeld mogelijk om PowerPoint presentaties te delen met wie je wilt.

Digitale vergaderingen of symposia via het internet zijn zelfs niet noodzakelijk een bedreiging voor hun klassieke offline -varianten. Ze hebben een ook complementair karakter.  Webcasting maakt het mogelijk om het evenement in kwestie live te volgen van op afstand. Zelfs afwezigen  die  zich op het moment van het evenementen niet achter hun computer bevinden, krijgen nog de mogelijkheid om de inhoud achteraf mee te pikken via webvideo (streaming).

We mogen echter ook niet te hard van stapel lopen. Er vallen spontaan enkele bedenkingen te formuleren bij deze technologieën. Het houden van een digitaal symposium gaat toch automatisch gepaard met kwaliteitsverlies? En hoe vang je de gemiste netwerking-kansen op?

[Alexander Saron]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: